top of page

Wat zijn de taken van een professionele newbornfotograaf?

Bijgewerkt op: 3 apr.


Je pasgeboren kindje verwelkomen in de wereld is een prachtige ervaring die alle beschrijving te boven gaat. Je vergeet misschien nooit het moment waarop je je baby voor het eerst ziet: de verwondering, de vreugde en de emotie. Het zijn dierbare momenten die echter snel herinneringen worden. Dat is één van de dingen die een professionele newbornfotoshoot zo belangrijk maakt.


Foto's van pasgeboren baby'tjes is een prachtige manier om jullie kindje te verwelkomen. Als toekomstige ouders mij contacteren voor een newborn fotoshoot hebben ze vaak veel vragen. Ik weet dat jij die ook hebt. Het werk van een professionele newbornfotografe wordt vaak onderschat. Om jullie hierover te informeren schrijf ik graag stapsgewijs alles wat je moet weten over newbornfotografie. Het is een vak apart!


WAT IS PASGEBOREN NEWBORN FOTOGRAFIE?

Newborn fotografie is een stijl van fotografie die zich specifiek richt op pasgeboren baby's. Professionele newbornfotografen volgen meestal een speciale cursus of training om te leren hoe ze veilig en comfortabel kunnen omgaan met baby's tijdens hun sessie. Op die manier leren ze de mooiste foto's te maken die helpen om die dierbare momentjes te benadrukken en verder te laten leven.


Een newbornfotoshoot vindt meestal plaats wanneer de baby tussen de vier en veertrien dagen oud is: ze zijn nog klein en fijn, slapen nog veel, hebben nog weinig last van melkjes. Vanwege de ontwikkeling van een pasgeboren baby is dit de beste tijd om die geweldige herinneringen vast te leggen. Een oudere baby fotograferen kan uiteraard ook nog heel goed lukken, hou er alleen rekening mee dat de foto's een ander uitzicht zullen hebben in vergelijking met een verse pasgeboren baby.


GEPOSEERDE NEWBORN FOTOGRAFIE

Geposeerde newbornfotoshoots is wellicht het eerste waar je aan denkt als je aan newbornfotografie denkt. Met mooie achtergronden, manden, wraps, gebreide mutsjes, haarbandjes en nog zo veel meer. De sessies gaan door in een aangepaste fotostudio zodat de mooiste settings kunnen gemaakt worden op maat voor jullie.


HOE BEREID JE JE VOOR OP EEN NEWBORN FOTOSHOOT?

Het inplannen van een newbornshoot kan overweldigd zijn. Maar wees gerust, bij mij ben je aan het juiste adres voor een goede voorbereiding. Ik doe mijn best om ervoor te zorgen dat jouw newbornfotoshoot zo ontspannen, kalm en vredig mogelijk verloopt. Jij kan uitrusten terwijl ik het werk doe. De totale ervaring staat bij mij voorop.


PRAAT MET JE FOTOGRAAF

Praten met je fotograaf is de belangrijkste stap ter voorbereiding op je newbornfotoshoot. Elke fotograaf is anders en de wensen van elke ouder zijn uniek. Als je een bepaalde visie hebt van hoe je de shoot wil invullen of laten verlopen, dan luister ik met veel aandacht hiernaar en probeer ik hier ook steeds aan te voldoen. Het is van cruciaal belang dat je je wensen doorspreekt met je fotograaf in een voorbereidende kennismakingsgesprek. Voorbereiding is al de helft van het werk.


HOE KIES JE JOUW FOTOGRAAF?

Kijk eerst goed naar de kwaliteit en de stijl van het werk van de foto's van jouw fotograaf die je in gedachten hebt. Kijk rond op de website en kom er zo achter of jullie wensen aansluiten bij de stijl van de fotograaf. Kies een fotograaf met ervaring in newbornfotografie want zoals ik eerder al zei is het een vak apart. Je wil natuurlijk niets liever dan een ontspannen sessie met een relaxe baby en dit liefst op een veilige manier.


ALISONBQPHOTOGRAPHY

Bij AlisonBQphotography wordt er steeds per klant geluisterd naar de persoonlijke wensen en naar wat jullie op zoek zijn in een sessie. Welke stijl heeft jullie voorkeur, welke kleuren en materialen zien jullie graag? Tijdens het eerste gesprek kunnen jullie alle materialen bekijken zoals: mandjes, doeken, knuffeltjes, haarbandjes, mutsjes, pakjes,...


WANNEER PLAN JE JE NEWBORNFOTOSHOOT IN?

Aangezien een newbornfotoshoot het beste doorgaat binnen de 14 dagen na de geboorte is het aangeraden om jouw fotoshoot ruim op tijd in te plannen. De agenda zit meestal al voor 6-8 weken ver volzet. Plan daarom jouw newbornfotoshoot in vanaf je een uitgerekende datum kent. Op die manier kunnen we samen kijken welke datum er het beste uit komt voor jullie sessie. Geen zorgen mocht jouw kleintje vroeger of later komen, een keer je ingepland staat in de agenda wordt hier ruimte voor voorzien.

Wil je last-minute nog een fotoshoot inplannen wanneer jouw kleintje al geboren is en meestal al ouder is? Dan is het moeilijker of bijna onmogelijk om jullie nog een plekje in de agenda te geven.


WAT BRENG JE MEE NAAR EEN NEWBORNFOTOSHOOT?

Helemaal niet zoveel! In de studio is er ruime keuze uit dekentjes, mandjes, kistjes, pakjes, mutsjes, haarbandjes, etc. Je hoeft dus geen speciale outfits mee te brengen.

Wanneer jullie toekomen voor de sessie raad ik ook altijd aan om de baby geen te moeilijke kleertjes aan te doen. Deze worden standaard uit gedaan, hoe minder knoopjes en dingetjes, hoe beter voor de baby zijn/haar gemoed. Er zijn natuurlijk wel enkele zaken die je best meebrengt naar de fotoshoot. Luiers, doekjes en voeding

Zorg ervoor dat je de avond voordien jouw luiertas klaar hebt staan. Zorg ervoor dat je voldoende luiers meebrengt zodat we op tijd vuile pampers kunnen verversen. Geef je flessenvoeding? Zorg er dan ook voor dat je voldoende voeding meebrengt. Tijdens een newbornsessie kan het zijn dat jouw baby meer drinkt dan normaal. Dat is volkomen normaal. Zorg dus voor voldoende voorraad. ;)


Aan het begin van de fotoshoot, of zelf nog voor vertrek wordt aangeraden de baby nog een voeding te geven. Baby's worden er blij en slaperig van, en een slaperige baby is het beste voorbereid op hun fotosessie.


Outfits voor mama, papa, broertjes of zusjes

Uiteraard is een newbornfotoshoot ook het moment om enkele gezinsfoto's te maken. Zorg ervoor dat jullie nadenken over jullie outfit en dat jullie qua kleuren en stijl op elkaar afgestemd zijn. Je kan je gerust in de studio omkleden of je kan je kledij thuis al aandoen.


Accessoires van emotionele waarde

Heb je bepaalde elementen van emotionele waarde die je graag verwerkt ziet in jouw newbornfoto's? Breng ze gerust mee naar de studio! Dan bekijk ik hoe we deze kunnen integreren of verwerken in de foto's


Hondjes/huisdieren

Heb je een grote wens om jullie volledige gezin op foto te hebben inclusief jullie hondjes? Vraag ernaar tijdens het eerste gesprek. Vaak is het zo dat jullie hondjes mogen aansluiten op de fotosessie waardoor jullie een mooi familieportret kunnen bekomen met hen!


WAT ZIJN DE TAKEN VAN EEN NEWBORNFOTOGRAAF?

Zoals eerder gezegd is newbornfotografie een vak apart. Een professionele newbornfotograaf heeft dus vaak een cursus/training achter de rug hoe om te gaan met pasgeboren baby'tjes. Ze zijn nog zo fragiel dus het is van groot belang dat alles veilig verloopt én dat er kennis en ervaring is om jullie sessie zo ontspannen mogelijk te maken. Hieronder enkele zaken die behoren tot de taken van een newbornfotografe.


BABY KLAAR MAKEN VOOR SESSIE

Als jullie toekomen voor jullie newbornfotoshoot ligt de baby vaak te slapen in de maxicosi. Net een autorit achter de rug zorgt er meestal wel voor dat ze vrij rustig de studio binnen komen. Wanneer we starten met de sessie neem ik meestal zelf de baby uit de maxicosi. Dit met een reden. Ik ga er voor zorgen dat ik de baby uithaal zonder deze te storen en zonder dat ze hierbij wakker worden. Ik probeer hen dus al slapend uit te halen en uit te kleden om dan meteen te starten aan een rustige newbornfotoshoot.


SETTING KLAARZETTEN

Een hele setting klaarzetten met de juiste attributen, een mandje hier, een bakje daar. Zachte kussentjes, doeken, mutsjes,...alles is beschikbaar in de studio. Uiteraard zijn dit zaken die ik als fotograaf voor jullie doe. Fotograaf zijn is niet alleen fotograferen, maar vaak is decoreren, settings samenstellen iets wat heel wat tijd in beslag neemt om tot de mooiste foto's te komen. Jullie hoeven zich daar dus geen zorgen over te maken en dit moeten jullie zeker niet zelf gaan doen. Wel is het aangeraden om mij jullie wensen door te geven tijdens een eerste gesprek. Op die manier kan ik bepaalde settings uitwerken die aansluiten bij jullie wensen. Iedere ouder heeft zijn eigen wensen wat élke sessie opnieuw uniek maakt. Daar streef ik ook naar.

Newbornfotografie, decor, oostkamp
Newbornfotograaf

BABY INBAKEREN, MET WELKE REDEN DOE JE DAT?

Vanuit het ziekenhuis wordt er vaak al aangeraden om jullie baby in te bakeren wanneer ze onrustig zijn. Het geeft hen een veilig en warm gevoel en zorgt ervoor dat ze tot rust komen en verder goed slapen. Dit is dan ook de reden waarom newbornfotografen dit gaan toepassen tijdens een fotoshoot. Het is echter ook de foetus-houding waar ze 9 maand mee opgegroeid zijn in de baarmoeder. Helemaal niet zo vreemd dat dit een vertrouwde houding is. Professionele newbornfotografen hebben hier training voor gekregen en gebruiken hiervoor de juiste stretch wraps/doeken. Het is niet gelijk hoe je een baby inbakert en het is zeker niet aangeraden om dit thuis zelf toe te passen en te doen met de doeken die ik hiervoor gebruik. De doeken die wij hiervoor gebruiken zijn vaak ook niet geschikt om de baby uren zo ingebakerd te houden.

Maar maak je geen zorgen, ik heb hier een goede cursus voor gevolgd en weet wat kan en mag. Het inbakeren heeft een goede reden en het is dus niet voor niets dat we dit doen.


VOEDING GEVEN

Er wordt altijd sterk aangeraden om de baby nog voor vertrek naar de studio voeding te geven. Komt dit net niet uit met het tijdstip en het ritme van de baby? Dan kan je gerust ook eerst nog een voeding geven bij aankomst. Daarna kunnen we meestal wel vlot beginnen met de sessie aangezien de baby voldaan is. Vanuit kind & gezin wordt er vaak aangeraden om voeding te geven om de 2-3uur. Hou er echter rekening mee dat dit tijdens een newbornfotoshoot lichtjes kan afwijken. Je baby slaapt meestal de hele sessie door, maar hij/zij ligt niet in zijn vertrouwelijk wiegje. We verleggen de baby vaak van setting/houding wat ervoor zorgt dat zij minder vast slapen dan thuis. Ook de warme temperaturen in de studio kunnen ervoor zorgen dat jouw baby'tje sneller voeding vraagt dan normaal. Het is dus niet abnormaal als het ritme van voeding geven tijdens de sessie afwijkt van het normale ritme. Een newbornsessie is maar een éénmalige belevenis, maak je dus geen zorgen dat je even moet afwijken van je patroon. De meeste baby'tjes hebben er nooit iets van gemerkt.


WARME TEMPERATUREN

De studio wordt altijd goed verwarmd tot een temperatuur van 26-28°C. Dit met reden dat jullie kleintjes zijn/haar eigen temperatuur nog niet zelf goed kunnen regelen. Het is dus belangrijk dat de omgevingstemperatuur voldoende hoog is zodat hun lichaampje niet snel kan afkoelen. We doen ook vaak de kleertjes uit zodat we ook enkele 'naakte' foto's kunnen maken, dit wil zeggen dat de temperatuur in de studio dus zéker hoog genoeg moet zijn. Voor ons zal het al snel aanvoelen als een hete sauna, maar voor de baby is dit een ideale omgeving. Wanneer je jouw outfit kiest kan je hier zeker rekening mee houden: kies geen te warme kledij, doe laagjes aan zodat je kledij kan uitdoen mocht je te warm krijgen. Je kan ook altijd een luchtje scheppen mocht je niet goed tegen de warme temperaturen kunnen.


KRAMPJES

Baby'tjes krijgen meestal op een iets oudere leeftijd last van hun eerste krampjes. Hun darmpjes moeten wennen aan de melk wat vaak zorgt voor krampjes. Een pasgeboren baby van 10 dagen oud heeft hier meestal nog geen last van. Dit is ook één van de redenen waarom de shoot het beste doorgaat binnen de 14 dagen na de geboorte. Wanneer ze 3-4-5 weken oud zijn kunnen ze hier al meer last van krijgen wat de newbornsessie kan beïnvloeden. Uiteraard ken ik heel wat truucjes om de baby terug rustig te krijgen.

Babyfoto, newbornfoto, fotograaf oostkamp
Babyfoto

NEUSJE WRIJVEN, HAND OPLEGGEN, WHITE NOISE

Om hen rustig te krijgen kan je rustig over hun neusje wrijven. Dit kan een positief effect hebben en kan ervoor zorgen dat ze geleidelijk aan terug in slaap vallen. Je hand tegen hun lijfje leggen, armpjes en beentjes lichtjes fixeren kan er ook voor zorgen dat ze veel sneller rustig worden en zich minder snel druk gaan maken. De gekende 'white noise' zit ook in mijn trukendoos indien dit nodig zou zijn. Het bootst het geluid na die ze 9 maand in de baarmoeder gehoord hebben wat voor hen ook opnieuw rust kan bieden.


GEELZUCHT & BABY-ACNE

Sommige baby'tjes die te vroeg geboren zijn hebben soms last van geelzucht. Het is iets wat vaak voorkomt wanneer ze te vroeg geboren zijn en trekt meestal na verloop van tijd weg. Het kan voorkomen dat jouw baby'tje er net wat geler uitziet dan de normale huidskleur. Als newbornfotograaf is dit iets wat in de nabewerking bekeken wordt. Het is namelijk iets tijdelijk en is niet meteen eigen aan jouw baby. Daarom wordt de huidskleur bij iedere foto bekeken en professioneel bijgewerkt. Hetzelfde geldt voor baby-acné. Dit komt meestal voor op een iets latere leeftijd, alhoewel sommige pasgeboren baby'tjes er ook al last van kunnen hebben. Ook dit wordt weggewerkt. Met de juiste nabewerking zie je er niets meer van!

Babyfotografie, oostkamp
Tweeling fotografie

MAMAZORG & BABY BELLY

Een newbornsessie gaat vrij snel na de bevalling door. Sommige mama's maken zich hier zorgen over omdat dit toch wel een vrij korte termijn is na zo'n emotionele en (soms zware) bevalling. Ik kan me inbeelden dat dit inderdaad iets is wat je tegenhoudt om dergelijke newbornfotoshoot te doen. Echter is mijn grootste doel jullie totale belevenis en ervaring positief te laten verlopen met als uitkomst de mooiste herinneringen van jullie kleintje. Om al jouw zorgen weg te nemen is een kennismakingsgesprek echt wel nodig. Zoals gezegd hoeven jullie zelf niet veel te doen tijdens dergelijke shoot. Jullie kunnen dus gerust uitrusten in de zetel en alles uit handen geven.


Het enige wat jullie wel mogen doen is eens poseren voor enkele gezinsfoto's. Dat je je zorgen maakt over je baby-belly die nog niet helemaal verdwenen is, of over de wallen onder je ogen van de eerste slapeloze nachten begrijp ik volkomen. Ook hier zorg ik ervoor dat de juiste belichting en nabewerking gebruikt wordt. Ik zorg er ook voor dat ik je zodanig positioneer voor de foto's dat jij je mooiste kant kan laten zien! En al bij al gaat jouw zoontje of dochtertje later supertrots kunnen zijn op die mooie gezinsfoto's van toen hij/zij net geboren was!

Mama, baby, ouder, fotografie, oostkamp, fotograaf
Mama en baby

GEDULDIG ZIJN EN VEILIGHEID VOOROP STELLEN

Eén van de belangrijkste taken van een newbornfotograaf is geduldig zijn en ervoor zorgen dat alles op een veilige manier kan verlopen. Je wil er niet aan denken dat het fout zou lopen tijdens een newbornfotoshoot. Daarom is het zo zo zo belangrijk om dienst te doen op een professionele newbornfotografe die hiervoor geschoold is en die de juiste ervaring heeft om jullie newbornfotoshoot onvergetelijk te maken. Ik kan jullie meegeven dat ik héél veel geduld heb en dat ik ondertussen meer dan 8 jaar ervaring heb met het fotograferen van pasgeboren baby'tjes. Ook al ben ik zelf nog geen mama, ik weet als geen ander hoe om te gaan met die kleintjes. Jullie kunnen op jullie beide oren slapen!


WAT NA DE FOTOSHOOT?

Na de fotoshoot ga ik voor jullie de mooiste selectie maken en werk ik deze selectie beelden volledig af. Kort na jullie fotoshoot zie je voor het eerst jullie volledig afgewerkte foto's waaruit jullie kunnen kiezen. Je kiest uit het eindproduct wat wil zeggen dat er nadien niet nog eens een bewerking wordt op uitgevoerd. What you see is what you get. Ook voor de producten die jullie kunnen aankopen sta ik jullie graag bij met advies en begeleiding. Twijfel je over een product, een formaat, een materiaalkeuze? Ik heb de juiste kennis en ervaring om jullie hiermee bij te staan.

Fotoalbum, foto product, fotograaf, oostkamp
Fotoproducten, fotoalbum

SLIDESHOW

Na het kiezen van jullie favoriete foto's worden alle producten met zorg besteld en afgewerkt. Jullie gekozen foto's worden in een slideshow filmpje met bijpassend muziekje verwerkt. Deze ontvangen jullie in een digitale galerij waar je het filmpje kan downloaden en tonen aan familie en of vrienden. Het is ook een leuke herinnering om af te spelen op jullie babyborrel!


PRODUCTEN OPHALEN OF AFLEVEREN

Een keer jouw producten klaar zijn worden ze hier bij mij nogmaals gecontroleerd op kwaliteit. Eens dit door mij goedgekeurd werd, kan jij je producten bij mij in de studio ophalen of indien ik bij jullie in de buurt moet zijn kan ik de producten ook aan huis afleveren.


Je ziet, een hele weg om jouw mooiste newbornfoto's tot stand te brengen. Veel mensen staan er niet bij stil wat de taken van een newbornfotograaf zijn en dit is de reden waarom ik dit blogbericht geschreven heb. Op die manier kunnen jullie zich het beste inbeelden hoe zo'n sessie verloopt en in zijn werk gaat.


Heb je vragen? Wil jij je newbornfotoshoot vastleggen?

Vul dan het contactformulier in op de website en ik neem spoedig contact met je op om een eerste kennismakingsgesprek in te plannen!


biedt diensten aan in Oostkamp en omliggende gebieden zoals:

West-Vlaanderen: Brugge, Damme, Sijsele, Knokke, Knokke-Heist, Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruddervoorde, Torhout, Roeselare, KortrijkOost-Vlaanderen: Maldegem, Middelburg, Eeklo, Lievegem, Kaprijke, Sint-Laureins, Knesselare, Aalter, Deinze,  Gent, Lochristi 

Comments


bottom of page