top of page

Belang van een kwalitatief fotolabo voor het drukken van je foto's

Bijgewerkt op: 5 jun. 2021

Onlangs kocht ik mijn eigen professionele fotoprinter aan. Een droom die werkelijkheid geworden is. Ik droomde er altijd van om mijn eigen fotoprints te kunnen maken. Dan pas heb je écht het gevoel dat je écht kunst aan het maken bent van jezelf.

MAAR...HET IS EEN GROTE INVESTERING

Een grote investering op korte termijn, maar sowieso éxtra service en op lange termijn toch echt wel de beste keuze. Verzendkosten vallen weg, maar er komen heel wat andere zaken bij kijken... Welke printer koop ik aan? Op welk papier komen mijn foto's het beste tot zijn recht? Inkt...welke inkt heb ik nodig? Hoeveel verbruikt de printer? Wat is de kost per fotoafdruk? Hoe bereid ik mijn foto's het beste voor? En ga zo maar door...

VERSCHILLENDE PAPIERSOORTEN

Ondertussen bestelde ik verschillende soorten papier om te gaan kijken welk fotopapier mij het meeste liggen. Na heel wat tests (die voor de vuilbak zijn, bye bye dure inkt) besloot ik om te gaan voor een dikker fine-art papier van Hahnemühle. Geen glans of mat papier maar iets er tussen met een zeer mooie textuur. Het doet mij denken aan oude foto's, het brengt nostalgische gevoelens naar boven wanneer ik het papier vast heb. En dat is net wat ik wil bereiken met mijn fotografie. Dat het écht aanvoelt en dat het voor eeuwig en altijd blijft voort bestaan.


NIET ENKEL OP HET KNOPJE KLIKKEN EN KLAAR IS KEES

Ik heb al heel wat mensen blij kunnen maken met mijn eigen geprinte fine-art foto's. I LOVE IT! Het is zo zalig om je printer te kunnen aansteken en te gaan spelen met je eigen werk. Het is helaas niet zo dat ik enkel maar op het knopje hoeft te drukken... Nope, ik moet het juiste kleurenprofiel gebruiken zodat de kleuren mooi uitkomen. En vooral, dat ze gelijkstemmen met hoe de foto er op het scherm uitziet. Donkere foto's of lichte foto's? Je moet ze één voor één gaan bekijken.


LICHT GEVEN EN LICHT REFLECTEREN

Wist je dat een scherm licht geeft (LCD) en dat papier licht reflecteert? En dat dit zorgt voor een groot verschil tussen het bekijken van foto's op scherm of foto's bekijken op papier? Wist je dat élke papiersoort zijn eigen kleurenprofiel heeft? Elke papiersoort heeft zijn eigenschappen...sommige papiersoorten zijn uit zichzelf véél witter of net veel geler dan andere waardoor jouw kleuren er helemaal anders kunnen gaan uitzien.

DE TEST: FOTOPRINTS OUDE LEVERANCIER VS. MIJN EIGEN FINE ART PRINTS

Ik deed even een testje... ik bestelde enkele fotoprints bij mijn oude leverancier waar ik tot kort wel tevreden van was. Ze staan gekend voor hun professionele producten en je kan het al zeker niet gaan vergelijken met de goedkopere fotolabo's als Smartphoto of Albelli. Ik WAS er vroeger tevreden van, maar begon steeds kieskeuriger te worden. Ja ja, ik ben een pietje precies, maar dat wist je misschien wel al ;) Ik heb graag dat het allemaal tip top in orde is. En dat vraagt tijd, kennis en ervaring.

HET RESULTAAT

Ik bestelde dus enkele foto's bij mijn vorige leverancier en ik drukte dezelfde foto's zelf af op mijn printer. Ik heb deze eventjes naast elkaar gelegd zodat het verschil duidelijk is...

Links zie je de foto's van mijn vorige leverancier, rechts zie je mijn fotoprints.

Hieronder zie je de digitale foto's..... en wat merk je??? De foto's van mijn vorige leverancier wijken hier écht sterk van af... Je ziet duidelijk dat de foto's van de vorige leverancier helderheid missen, de schaduwdelen zijn véél donkerder waardoor je minder details hebt in je foto, kleuren kloppen niet (ze zijn véél roder). En ze zijn flinterdun in vergelijking met mijn fine-art prints.

Echt zonde van het geld als je het mij vraagt! Want dit zijn helemaal niet MIJN foto's als ik ze zo afgeleverd krijg... Ik bewerk mijn foto's graag warm, sfeervol en daarvoor komen mijn klanten ook naar mij.

CONCLUSIE

Dit is waarom je nu éénmaal veel geld betaalt voor kwaliteitsvolle fotografie én fotoproducten. Dit is waarom mijn fine-art prints geen 0,20eurocent/foto kosten. Dit is waarom ik IK ben. Ik WIL en ik STA voor kwaliteit en DIT is waarom mijn klanten, mijn klanten zijn. Omdat ze de allerbeste fotoafdrukken en de allerbeste service willen en dat verdienen ze ook!


Ik hoor het zo vaak... "Amai zoveel geld voor fotografie, dat heb ik er niet voor over". Awel ja... het kost inderdaad 'veel geld'. Maar ik steek er dan ook 1000x meer tijd in dan niet professionele fotografen en fotolabo's die je als een nummer zien. Tijd, ervaring, materiaal én geld! Vaak bekom ik maar DE BESTE PRINT na het testen van heel wat zaken.

Het is maar waar jij waarde en belang aan hecht... Ben jij tevreden met crappy fotoprints die er helemaal anders uitzien dan op je scherm? Ben jij tevreden met het betalen van een fotoshoot waarvan jij énkel en alleen de digitale bestanden krijgt zonder extra service... om er wat mee te doen??? Er door te scrollen wanneer je die map nog eens terug zoekt (als je hem al terug kan vinden) of om er dan zelf mee naar het kruidvat te lopen omdat het goedkoop is en je service mistte wetende dat je foto afdrukken uiteindelijk op niets gaan trekken en na een paar jaar helemaal verkleurd zullen zijn? Nog slechtere kleuren dan dat ze al hadden? Yayksss!


Oké nog ééntje om te tonen dat dit écht écht is...

En je ziet nu ook nog eens dat mijn foto precies helemaal uitvergroot werd??? Dat heb ik toch helemaal NIET gevraagd.Commentaires


bottom of page