top of page

Wanddecoratie: welk materiaal kies ik?

Kies ik nu het best voor een foto op doek of kies ik het best voor een metaalafdruk, wat zijn de verschillen en welke mogelijkheden zijn er nog?

 

Tijdens de reveal- en het ordermoment wordt er vaak wall-art aangekocht. Dan volgt meestal de vraag: welk materiaal kies ik het beste?

In de eerste plaats hangt dit af van jullie persoonlijke smaak. Wat vinden jullie zelf het mooiste?


In de tweede plaats heeft ieder materiaal zijn voor- en nadelen en zijn eigen karaktereigenschappen wat misschien wel de doorslag kan geven bij jullie keuze.


Fine-Art fotoprints op 315gr papier

Ik beschik over een eigen professionele fotoprinter die kan printen tot een formaat van 60x40cm. Een foto op fine-art fotopapier kan best mooi zijn, maar hou er rekening mee dat deze foto dan het beste ook goed ingelijst kan worden.Voor- en nadelen?

Papier heeft als eigenschap dat deze kan gaan golven/veranderen door temperatuursverschillen. Daarom is het aangeraden om je foto goed te laten inlijsten. Zorg voor een stevige fotolijst en zorg ervoor dat je foto voldoende ondersteund wordt. Het beste kan deze bij een professionele inlijster opgekleefd worden op een hardere achterkant zodat het golven van het papier niet kan voorkomen. Je dient dus nog te investeren in een deftige fotolijst wanneer je grotere formaten op fotopapier wenst. Ik raad aan om formaten groter dan 20x30cm aan te kopen via andere soorten wall-art zodat je langer genot hebt van jouw foto's.


Voor de folio prints gebruik ik dikker fine-art papier van 315gr waardoor het papier niet kan gaan golven vanwege de dikte en de stevigheid (als je ze opnieuw mooi en goed inlijst). De folio prints worden sowieso in een stevige passe-partout gestoken waardoor ze al helemaal niet kunnen veranderen van vorm. Ze kunnen uitgezet worden of ingelijst worden. Het voordeel is dat je er minimum 10 aankoopt waardoor je je eigen collage muur kan gaan creëeren.


Foto op doek

De canvassen blijven populair. Ze worden steeds afgeleverd met een houten frame. Dit zorgt ervoor dat het geheel mooi afgewerkt aan de muur hangt. De houten lijst is beschikbaar in verschillende kleuren en zorgt voor een authentiek en afgewerkt karakter.


Voor- en nadelen?

Bij een canvas wordt jouw foto op doek gedrukt. Dit is textiel en geeft een eigen karakter aan de foto. Je ziet namelijk de structuur van het doek doorheen je foto.

Het is een licht materiaal wat makkelijk bevestigd kan worden aan de muur.

Het nadeel van een canvas op doek is dat het stof aantrekt en je dit enkel kan afstoffen met een droge doek. Verder zit er bij elke canvas die je aankoopt bij mij een verstevigd karton achter het doek waardoor het scheeftrekken van het frame/het doek onbestaande is. Een zeer mooi en warm materiaal geschikt voor iets wat landelijkere woningen.

Metaalafdruk

De metaalafdrukken zijn zeer populair en kunnen aangekocht worden in twee soorten afwerkingen. Enerzijds heb je de glans afwerking, dewelke sterk lijkt op plexiglas (maar dan nog mooier en lichter). Anderzijds heb je de matte afwerking wat er voor zorgt dat er geen reflectie te zien is in de foto. Je krijgt een zeer soft uitzicht van je foto.


Metaalafdrukken zijn tegenwoordig zeer populair en zijn strakker van uitzicht dan een canvas met houten frame. Ze komen zeer mooi tot hun recht in een modern interieur (maar passen eigenlijk echt overal en blijven tijdloos!). Ook de blackfoto's die gemaakt worden van paarden komen altijd heel mooi uit op dit soort materiaal.


Voor- en nadelen?

Kies je voor de glansafwerking, dan haal je een superchique kunstwerk in huis. Hou echter rekening met de reflectie van licht/ramen in je kunstwerk. Hang het dus best niet in direct zonlicht om reflectie te vermijden. Anderzijds heb ik het zelf in huis hangen en heb ik er totaal geen last van! De kleuren komen zeer intens over.

Kies je voor de matte afwerking? Je haalt opnieuw een zeer mooi kunstwerk in huis maar je dient er wel rekening mee te houden dat de kleuren minder intens zijn. Door het matte effect zijn de kleuren iets doffer, maar krijg je dus wel een zeer mooi soft effect. Love it or hate it. Verder is het materiaal zeer stevig en licht waardoor het aan gelijk welke muur kan opgehangen worden. Je hebt trouwens ook geen structuur doorheen je foto zoals je dit bij een canvas wel hebt.


Verder zijn de metaalafdrukken kras- en weerbestendig en kan je ze dus ook buiten gaan uithangen. Je kan ze proper maken met een vochtige doek waardoor het onderhoud van de metaalprints veel makkelijker is dan een canvas.


Foto op dibond afgewerkt met houten frame

Wil je graag het uitzicht van een metaalafdruk gecombineerd met dat van het houten frame van een canvas? Dan is er de keuze om te kiezen voor een foto op dibond afgewerkt met een houten frame.


Dibond is een stevig en licht materiaal waarop je foto wordt opgekleefd. Je kiest voor een glans of matte afwerking. Opnieuw dien je rekening te houden met reflectie in de foto wanneer je kiest voor glans. Verder kan je het kleur van het houten frame opnieuw gaan kiezen.


Voor- en nadelen?

Je kan het materiaal onderhouden met een vochtige doek (eerder droog dan nat) waardoor je makkelijk het stof kan gaan afnemen. Het kan makkelijk bevestigd worden aan de muur. Het is een licht materiaal en past in ieder interieur. Hou rekening met reflectie in je foto wanneer je kiest voor de glansafwerking.


Plexiglas

Plexiglas wordt vaak gevraagd maar persoonlijk raad ik het zelf niet aan. Het geeft een chique uitzicht, maar je dient rekening te houden met het feit dat jouw foto werkelijk achter glas ligt. Glas trekt enorm veel stof aan wat veel onderhoud vraagt. Glas is niet krasbestendig waardoor je heel snel krassen kan gaan maken in het glas. Verder is het ook een enorm zwaar materiaal. Kies je voor grotere formaten? Dan heb je al een zeer stevige wand/muur nodig om het aan te bevestigen.


De metaalafdrukken in afwerking glans kan je gaan zien als de opvolger van plexiglas, het is daarbij nog eens veel lichter en dunner van materiaal. Win win dus!


Je ziet, er is dus heel veel mogelijk en het hangt soms echt af van persoonlijke smaak. Hou toch rekening met de voor- en nadelen van elk materiaal om jouw keuze te maken zodat je nadien geen spijt hebt.

Algemene tips voor het onderhoud van jouw wanddecoratie

  • Hang je wanddecoratie niet rechtstreeks boven een verwarming. Het trekt enorm veel stof aan en de temperatuur verschilt ook heel hard waardoor het op sommige materialen invloed heeft.

  • Zorg dat je het niet in direct zonlicht hangt. Je kan het gerust wel tegenover een raam hangen, maar probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Het kan invloed hebben op de kleuren van jouw kunstwerk. (zon)Licht van op zij kan geen kwaad. Verder is elk kunstwerk die je aankoopt bij mij wél beschermt tegen UV-licht.

  • Gebruik steeds een droge tot vochtige doek om het stof van jouw wanddecoratie weg te nemen.

  • Gebruik steeds een microvezel doek om het stof weg te nemen. Gebruik geen andere doeken, dit kan krassen maken op jouw wanddecoratie!

  • Gebruik NOOIT product dat agressieve bestanddelen bevatten.

  • Verder... Geniet elke dag van jouw kunstwerk, het is meer dan een foto! Het is de mooiste herinnering waar jullie iedere dag opnieuw van kunnen genieten.

Ik hoop dat ik jullie via deze blog wat heb kunnen helpen met het kiezen van jullie wanddecoratie! Indien er vragen zijn, laat het gerust weten via info@alisonbq.be


Wens je een fotoshoot in te plannen zodat jij de mooiste foto's verkrijgt voor aan jouw muur te hangen? Vul het contactformulier in op de website om meer info te verkrijgen.
Comments


bottom of page