top of page

Hoe kies je jouw fotograaf?

Waar let je op bij het kiezen van jouw fotograaf voor het vastleggen van jouw bijzondere momenten?

 

Ik wou al lang eens mooie foto’s van mezelf. Als fotograaf is het denk ik nét iets moeilijker om 'de juiste fotograaf' uit te kiezen. Je kent het vak en je bent natuurlijk wat kritischer.


Ik geef je even mijn verwachtingen en ervaring mee toen ik mijn brandingsshoot boekte.


Ik wou graag professionele foto’s die tiptop in orde zouden zijn, ik hecht zelf enorm veel belang aan kwaliteit dus wou ik dat de foto’s van mezelf ook gewoon goed zouden zijn. Foto’s die aansluiten bij mezelf als persoon maar ook bij de stijl die ik heb als fotografe. Ik volg zelf enkel fotografen waarvan ik echt fan ben en wist al snel bij wie ik moest zijn hiervoor.


Ik hou erg graag van warme sfeervolle, natuurlijke foto’s met een mysterieus kantje aan. Een beetje moody qua licht en sfeer mocht wel. Ik trok naar Myra fotografie in Gent want ik was al meteen verliefd op haar body & soul foto’s en zag dat ze nog eens een super gezellige studio had. Vooral de groene muren in haar studio…I LOVE IT. Groen is dan ook mijn lievelingskleur. En in combinatie met mijn haarkleur en kledingstijl wist ik dat dit gewoon meant to be was. De klik tussen Myra en mezelf was er dan ook meteen. Wat uiteindelijk zorgde voor een ongedwongen sfeer en een heel leuk resultaat! Het voelde totaal niet aan als poseren tegen mijn goesting, want believe me. Als het om mezelf gaat sta ik echt niet graag voor de lens en voel ik mezelf altijd een beetje awkward.


Na het uitschrijven van mijn ervaring dacht ik dat het misschien tof was om uit te leggen op wat je kan letten bij het kiezen van jouw fotograaf voor jouw bijzonder moment.

Kwaliteit vs kwantiteit

Ga je voor kwaliteit waar alles tiptop in orde zal zijn en waar je nadien aan niets anders meer hoef te denken. Alles is gewoon goed zoals het hoort.

Of ga je voor kwantiteit waar alles (creativiteit, techniek, afwerking,...) niet zoveel uitmaakt. Ben je tevreden met een massa aan minder goede foto's waar je eigenlijk amper het wauw-effect hebt of heb je liever een 10-20 tal foto's waar je écht bij elke foto zegt van: jap dat is het!


Stijl van de fotograaf

Sluit je persoonlijkheid aan bij de stijl van de fotografie? Kan je je vinden in de stijl? Om welke redenen zie je de foto’s graag? Door de manier waarop de foto gemaakt werd? Of door het onderwerp op de foto? Denk na waarom JIJ de foto's van die ene fotograaf zo mooi vindt. KIJK op voorhand naar het werk van die ene fotograaf zodat je weet wat je nadien kan verwachten.


Afstand naar de fotograaf

Is de afstand haalbaar? Zie je het zitten om 1u of langer in de auto te moeten rijden om mooie foto’s te hebben of niet? Heb je er de tijd voor over of mag het allemaal niet teveel moeite kosten? Wil jij INVESTEREN in (voorbereidende) gesprekken of moet het allemaal maar snel snel gebeuren zonder weinig bij na te denken? Voorbereiding is voor mij alles waardoor het resultaat uiteindelijk sterk beïnvloed wordt. Er staat hier wel wat enige 'moeite en tijd' tegenover.


Klikt het?

De klik met je fotograaf, is die er? Sorry not sorry maar als het niet klikt en je moet je pasgeboren baby afgeven aan een persoon waar het niet mee klikt…dan begrijp ik dat het vertrouwen ver te zoeken is en dat je liever gewoon wegloopt met je baby. Trouw je en moet je een hele dag doorbrengen met een fotograaf waarmee het niet klikt? Dan zou je beter kiezen voor iemand anders. Heeft jouw fotograaf KENNIS van het onderwerp die moet gefotografeerd worden? Denk vb. aan paarden. Voel je je goed bij de werkwijze waarop de fotograaf werkt?


De totale ervaring

En last but not least: de totale ervaring. Hoe is die? Hoe ervaren andere mensen het om bij die ene fotograaf hun bijzonder moment vast te laten leggen? Wil je graag persoonlijk benaderd worden waar alles afgestemd wordt op jouw noden? Of vind je het niet erg om gezien te worden als een nummer? Is de ervaring tijdens jouw fotoshoot niet zo belangrijk? Of wil je er graag een toffe en leuke ervaring aan over houden in plaats van een fotoshoot te zien als een verplicht nummertje.


Kom je graag je foto’s samen uitkiezen met je fotograaf waar je begeleiding en advies krijgt waarom die ene foto nu net beter is dan de ander, of is een online galerij waar je zelf kiest oké voor jou? Wens je graag dat jouw unieke momenten vereeuwigd worden via kwalitatieve fotoproducten of is een crappy foto van smartphoto voldoende?


Budget

Er zijn zoveel fotografen en iedere fotograaf werk op zijn/haar eigen manier, heeft zijn/haar eigen stijl. Hier tegenover staan ook telkens weer verschillende budgetten. Wil jij écht dé mooiste once-in-a-life-time-foto's en fotoproducten waar je je over niets zorgen hoeft te maken? Dan moet je rekening houden dat hier ook een bepaalde prijs tegenover staat.


Investeren

Kies je voor kwaliteit dan mag je er zeker van zijn dat jouw fotograaf kiest voor investeringen. En investeren… dat kost nu éénmaal werk, tijd én geld.


Mensen vergeten het soms…ooit startte ik zelf in bijberoep, klein en zonder professionele studio. Zonder al te veel kosten had ik mijn studiootje op zolder. Zonder al te veel kosten kon ik mezelf geleidelijk aan ontplooien. Tot een moment waarop ik steeds meer en meer begon te investeren, een moment waarop ik echt begon te groeien. Een moment waarop ik de keuze moest maken; blijf ik full time werken voor een baas waar ik iedere maand zeker was van mijn loon maar eigenlijk niet gelukkig was met wat ik deed? Of kies ik ervoor om te springen niet wetende waar ik ging uit komen, niet wetende dat Corona voor de deur stond , niet wetende of ik mijn rekeningen iedere maand mooi ging kunnen betalen, niet wetende of ik genoeg klanten zou blijven hebben,...


Ik koos voor het tweede en sprong. Ik deed heel wat investeringen om mijn droom waar te kunnen maken. De investeringen die ik de afgelopen jaren gedaan heb maken NU het verschil voor mijn klanten. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta. Ze hebben het verschil gemaakt in werken voor een baas of mijn eigen zaak hebben. Ik ben dan ook énorm dankbaar voor de mensen die dit allemaal zien en dit allemaal supporten.


Zonder jullie had ik nooit mijn fotografie droom kunnen waarmaken. Dus ik ben jullie allemaal énorm dankbaar hiervoor! Interesse in een fotoshoot? Er staat héél wat info op de website waardoor je al heel wat te weten komt! Nog meer vragen? Laat het mij weten via mail! Info@alisonbq.be

Photocredits @Myrafotografie

Comments


bottom of page