top of page

Tips om je pasgeboren baby tevreden te houden - Newborn Fotostudio Maldegem.

Bijgewerkt op: 18 apr. 2021

Als kersverse mama kan je alle tips om je pasgeboren baby rustig en tevreden te houden wel gebruiken. Plots zo'n klein wondertje in jullie leven zorgt voor veel aanpassingen en veranderingen. In het begin is het vaak zoeken naar wat je baby nu wel of niet graag heeft. Zoeken naar een ritme om ze tevreden te houden. Elkaar leren kennen. Een mooi maar soms onvoorspelbaar proces.


Wanneer jullie langs komen voor een newbornfotoshoot is dit vaak het eerste uitstapje na de geboorte. Een newbornfotoshoot gaat het beste door binnen de 14 dagen na de geboorte. Jullie verse baby is dan nog heel klein en fijn en slapen eigenlijk bijna de hele dag door. Ideaal om hun eerste geposeerde fotootjes te maken in de studio.

baby fotoshoot

Ik snap dat dit soms stress en bezorgdheid met zich meebrengt. Jullie moeten zelf nog enorm wennen aan jullie wondertje die erbij gekomen is en jullie willen wellicht gewoon rust na die vermoeiende maar bijzondere dagen. Gelukkig kan ik jullie geruststellen en zeggen dat een babyfotoshoot er zeer gemoedelijk aan toe gaat. Tijdens jullie kennismakingsgesprek informeer ik jullie al over de belangrijkste zaken. Op die manier zijn jullie goed voorbereid en hoeven jullie zich nergens zorgen over te maken. We nemen onze tijd voor alles. De fotoshoot verloopt op een zeer rustige manier waardoor jullie de tijd krijgen om te genieten van dit bijzondere moment. Jullie zullen er zeker geen spijt van hebben om die eerste bijzondere momenten vast te leggen op foto!

baby fotoshoot, pasgeboren baby, ouders, moederschap

Tijdens de fotoshoot of na de fotoshoot hoor ik vaak ouders verbaasd zeggen of vragen hoe het mogelijk is dat ik hun baby zo rustig en tevreden kan houden doorheen de hele fotoshoot. Soms krijg ik zelf de opmerking of vraag of ik niet iedere dag voor de baby kan zorgen. Haha! Ik neem het op als een compliment en als het slagen van mijn job, want eerlijk; zelf heb ik nog geen kinderen en heb ik dus totaal nog geen ervaring met het 'mama-zijn'. Ik zeg dan altijd al lachend na zo'n opmerking dat ik heel blij ben om jullie te mogen ontvangen in de studio, maar dat ik ook heel blij ben om jullie met een tevreden baby terug naar huis te sturen. Hihi


Ik heb geen magische handen, ik heb ook geen toverstokje om hen tijdens de shoot volledig zen te krijgen. Wél heb ik enkele tips die zeker ook tijdens het dagelijkse leven kunnen helpen!


Deze tips deel ik hier graag met jullie... wie weet zijn ze hét wondermiddel voor jouw baby!


Hou de temperatuur hoog

Pasgeboren baby'tjes kunnen zelf hun temperatuur nog niet op peil houden. Belangrijk is dus om de omgevingstemperatuur hoog te houden zodat ze zich goed warm kunnen houden. Wanneer je hun kleertjes af doet kan dat voor hen echt wel een reden zijn om onrustig te worden als het niet warm genoeg is in de ruimte. Tijdens de fotoshoot staat de verwarming altijd op 26-28°C. Voor ons een giga sauna maar voor de baby echt wel noodzakelijk om zich gelukkig te voelen. Wanneer ik de kleertjes afdoe gebruik ik altijd een doek die ik nog even op de baby laat liggen om zo het temperatuurverschil miniem te houden.


Inbakeren

ALLE baby's houden ervan om ingebakerd te zitten in een wikkeldoek. Dit is namelijk de houding die ze 9 maand aangehouden hebben in mama's buik en is dus ook hun vertrouwde en natuurlijke houding. Dit is ook de reden waarom ik onrustige baby's inwikkel tijdens de fotoshoot. Ze voelen zich veilig en worden er rustig van, vallen zo terug in slaap waardoor de fotoshoot verder op een rustige manier kan verlopen. Er bestaan wikkeldoeken om jullie kleine spruit mee in te bakeren. Doe dit enkel op de juiste en op een veilige manier! De wraps die ik in de studio gebruik zijn speciale stretchy wraps die meerekken met de vorm van de baby. De manier waarop ik de baby inwikkel met deze wraps is niet gelijk en mag enkel gedaan worden door mensen die er kennis van hebben. Gebruik dus thuis enkel de geschikte inbakerdoeken die je in de winkel kan vinden.

inbakeren, newborn, baby, baby fotoshoot

Stofzuiger geluid / White Noise geluid

Yes, de mensen die bij mij al in de studio geweest zijn met hun newborn weten dat mijn verwarming altijd opstaat én weten dat deze helaas ook veel lawaai maakt. Een beetje storend aan de ene kant, maar aan de andere kant wél een win-win want baby's worden namelijk rustig van een zoemend stofzuigergeluid. Het stofzuigergeluid waarvan baby's rustig worden wordt ook wel 'White Noise' genoemd en is dus inderdaad precies het geluid van witte sneeuw van vroeger op TV. Blijkbaar is dit het geluid die de baby 9 maand hoort in de baarmoeder, voor hen een zeer natuurlijk en geruststellend geluid. Bij sommige baby's is dit dus dé tip om ze rustig en kalm te houden wanneer ze onrustig zijn.


Tip: Er bestaat een App op de gsm die deze geluiden maken. Je downloadt hem hier: https://apps.apple.com/us/app/white-noise-baby-lite/id947968120

of je kan ook gewoon je hele huis stofzuigen ;) maar dat is minder aan te raden.


Voeding

Ik vraag altijd om de baby net voor de fotoshoot te voeden want dan zijn ze meestal wel voldaan genoeg om hun dutje verder te zetten voor een tijdje. Hoe ben je zelf als je honger hebt? Ik ben alvast hangry als ik niet op tijd mijn eten krijg ;). Voor baby'tjes is dat net hetzelfde ;) Probeer dus in het dagelijks leven ritme te vinden voor het geven van de voeding. Geef je borstvoeding? Dan kan je kleine spruit snel onrustig worden wanneer het bijna etenstijd is en mama in de buurt is. Het instinct komt dan naar boven want mama in de buurt = melkjes ruiken = give me food right now! Tijdens de fotoshoot vraag ik dan ook als mama borstvoeding geeft om niet te dicht bij mij in de buurt te komen wanneer ik aan het fotograferen ben.


Krampjes

Na de voeding volgen er soms wat krampjes... en wat helpt dan? Dat is soms een zoektocht. Bij sommige baby's helpt het om ze te wiegen, bij anderen helpt het om ze wat rechter te zetten waardoor ze misschien nog hun laatste boertje kunnen laten. En bij nog andere baby's kan het helpen om ze op hun rug te leggen en rustig 'te fietsen met de beentjes'. Dat zorgt ervoor dat hun darmpjes wat ontspannen en krampjes verdwijnen. Voor de rest is geduld een mooie deugd.


Fopspeen

De fopspeen is ooit uitgevonden ter vervanging van de tepel van mama. De naam zegt het zelf fop-speen. Voor sommige baby's een wondermiddel om rustig te blijven, voor andere baby's is het maar niets. Het is het proberen waard om ze hiermee rustig te houden. Onlangs had ik een baby in de studio die enkel zijn latex/silliconen fopspeen wou aannemen. Blijkbaar zijn deze het comfortabelste ;).

Je kan ze onder andere hier kopen: https://www.mamaloesbabysjop.nlNa het fotograferen van meer dan 70 baby's ken ik de truucjes van het vak wel al en loopt het meestal wel vlot tijdens een babyfotoshoot. Dit zijn mijn wondermiddeltjes die ik gebruik tijdens mijn fotoshoots. Ik probeer met bovenstaande zaken bij elke newbornfotoshoot rekening te houden. Ik ben er van overtuigd dat bovenstaande tips ook een meerwaarde kunnen zijn in het dagelijkse leven voor jullie pasgeboren baby. De grootste tip die ik kan meegeven is: wees geduldig met je baby, wees niet te streng voor jezelf mama, iedereen moet leren en samen geraken jullie er wel!


Liefs,

Alison

newborn, mama, moeder, moederschap, baby

De award winnende fotograaf AlisonBQphotography biedt fine-art fotoshoots aan voor newbornfotografie, familiefotografie, paardenfotografie in heel België, waaronder: Oost-Vlaanderen: Middelburg, Eeklo, Lievegem, Kaprijke, Sint-Laureins, Knesselare, Aalter, Deinze, Gent, Lochristi. West-Vlaanderen: Brugge, Damme, Sijsele, Knokke, Knokke Heist, Oostkamp, Beernem, Torhout, Roeselare, Kortrijk


226 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page