top of page

Hoe verloopt een black fotoshoot?

Bijgewerkt op: 6 jul. 2022

Ik krijg vaak de vraag van paarden eigenaren wat er nodig is om blackfoto's te kunnen maken. Ik leg het hier kort uit.

 

Soms krijg ik de opmerking: Amai, komen de paarden dan écht naar jouw studio? Nee hoor! Ik fotografeer ter plaatse, maar heb wel enkele vereisten om black foto's tot een goed einde te kunnen brengen.


Wat heb ik nodig?

 • Een gang/stal/deuropening waar het paard kan tussen staan, staat jouw paard op de wei? Heb je een schuilstal of iets dergelijks? Stuur mij gerust enkele foto's op voorhand door zodat ik kan inschatten of blackfoto's een optie zijn.

 • Een paard dat makkelijk stil staat, train je paard op voorhand op het stil staan

 • Een stopcontact is niet persé nodig, ik heb studio flitsers die werken op batterijen

 • Een extra persoon om te assisteren waar nodig


Hoe ga ik te werk?

 • Het paard moet in de deuropening stil kunnen staan, ik heb graag ruimte. In sommige gevallen is dat 'moeilijk', geef mij op voorhand een seintje hierover zodat ik hier rekening mee kan houden.

 • Het paard moet stil staan, train je paard hierop. Ik werk met dunne fotohalsters, deze zijn geschikt om nadien makkelijk weg te werken.

 • Koekjes kunnen helpen om je paard in een bepaalde houding te zetten.

 • De gang maak ik zo donker mogelijk, licht partijen/ramen/deuren dienen gesloten te worden, op die manier maak je de achtergrond al vrij donker.

 • Ik gebruik graag studio licht om extra highlights, details en het lichtpuntje in de ogen van het paard te krijgen. Ik neem hiervoor mijn studioflitsers mee + mijn grote softbox. De meeste paarden hebben hier geen schrik voor.

 • Ik vermijd graag de zon dus ik kom het liefst fotograferen op een tijdstip wanneer de zon NIET aanwezig is in de deuropening. Vaak is dat 's morgens vroeg of 's avonds laat in de zomer, in het najaar kan dat gerust ook perfect overdag zijn.

 • Staan je paarden op de wei met schuilstal? Dan gebruik ik de schuilstal om de paarden in te plaatsen en neem ik eventueel een zwarte achtergronddoek mee om de achtergrond nog donkerder te maken. Stuur mij op voorhand enkele foto's door van de schuilstal.


Hieronder een opstelling tijdens een blackfotoshoot zodat jullie een idee hebben hoe ik te werk ga.


Wat na het fotograferen? Na het fotograferen worden foto's verder nabewerkt in Photoshop. Het is zo dat iedere geselecteerde foto apart geopend wordt in photoshop om daarna de zwarte achtergrond piekfijn in orde te zetten. Indien er licht partijen aanwezig zijn is dit zeker nodig. Stof, losse haren, touwhalsters, schuimmondjes en dergelijke worden per foto één voor één weg gewerkt tot in de deatils.

Bij close up portretten van paarden kruipt er zeker 15-20min/foto werk in om dit af te werken tot in de puntjes. Bij een full body shot zoals in het filmpje hieronder ben ik al snel 40min./foto bezig.


Blackfoto's zijn héél mooi, maar ze vergen énorm veel werk/voorbereiding/nabewerking. Uiteraard blijven ze tijdloos, een zwarte achtergrond zorgt ervoor dat het paard werkelijk in het oog springt. Een echte eye catcher in ieders interieur!

Wens jij meer info rond een paardenfotoshoot? Vul dan het algemene contactformulier in op de website om meer info te ontvangen.


Comments


bottom of page