top of page

10 tips om jouw paardenfotoshoot voor te bereiden

Wil jij de mooiste foto's samen met jouw trouwe viervoeter?

Lees dan even deze 10 tips door over hoe je je het beste kan voorbereiden op jouw fotoshoot.

 

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk de perfecte foto's met je paardje!

Perfectie bestaat niet, maar je kan er wel naar streven! Voorbereiding is voor mij alles. Het resultaat van jouw paardenfotoshoot valt en staat hiermee. Daarom kies ik er voor om een kennismakingsgesprek in te plannen nog voor jouw fotoshoot plaatsvindt. Lees hier meer over mijn werkwijze.


We bespreken tijdens het kennismakingsgesprek jouw wensen. Op die manier leren we elkaar beter kennen en kan ik ook even polsen naar het karakter van jouw paard. Elke paardeneigenaar weet ondertussen dat elk paard anders kan reageren op een bepaalde situatie. Bij deze geef ik 10 tips mee waar je op voorhand kan over nadenken zodat je geen stress hebt of last-minute beslissingen hoeft te maken op het moment van jouw fotoshoot.

1. Tijdstip en locatie


Tijdstip

Wil je graag warme golden hour foto's? Dan plannen we je fotoshoot het best op een warme zomeravond. Het gouden uurtje valt in de zomer meestal vrij laat. Het is moeilijk om op voorhand een exact tijdstip mee te geven maar ik geef je wel een indicatie. Eénmaal we dichterbij de fotoshoot zijn kan ik je een beter tijdstip meegeven.

Gouden uur, paardenfotoshoot

Zie je graag herfstkleuren, dan kan een fotoshoot in de herfst (eind oktober, begin november) heel mooi zijn! Het kleurenpallet dat de herfst te bieden heeft sluit prachtig aan bij mijn fotografiestijl. De herfst is dan ook één van mijn favoriete seizoenen. Het tijdstip van de fotoshoot hangt dan vooral af van het weer, wat soms moeilijk op voorhand te voorspellen is.

Herfst, herfstfotoshoot, paardenfotoshoot

Ook het voorjaar en het najaar kunnen leuke beelden opleveren! Het is maar net welke sfeer jij in je foto's wenst weer te geven. Het weer is een onvoorspelbare factor en vraagt van jullie dus wel enige flexibiliteit om tot het beste resultaat te komen. Blackfoto's (foto's met zwarte achtergrond) kunnen heel het jaar door genomen worden. In de zomer zijn de paardjes meestal wel op hun mooist. Hun vacht is volledig verhaard en de groene grasjes geven hen extra vitaminetjes! Hou rekening dat er voor blackfoto's een ruime stalopening/deur nodig is én een stopcontact vereist is. De zon probeer ik altijd te vermijden dus ook hier is het tijdstip van belang.


Blackfoto's zijn ook een ideale optie voor oudere paarden. De focus ligt op hun hoofd en blik waardoor het lichaam 'wegvalt' of 'verdwijnt' in de zwarte achtergrond.

Foto's met zwarte achtergrond

Locatie

Er wordt vaak gedacht aan alle mogelijke locaties om de mooiste resultaten te bekomen. Echter hoeft een locatie niet het belangrijkste te zijn. Meestal is de stalling of weide waar het paard gestald staat een prima locatie. Je paard kent de omgeving daar het best waardoor hij/zij zich ook meer op zijn/haar gemak zal voelen. Wél verkies ik om te kunnen fotograferen in de buurt van een groene omgeving. Wanneer bomen aanwezig zijn kan ik meer gaan spelen met het licht en krijg je hele mooie effecten.

gouden uur, paardenfotoshoot

Wil je toch op verplaatsing gaan? Dat kan! Het bos of het strand is altijd een goede keuze! Hou er echter wel rekening mee dat je paard wellicht iets nerveuzer zal zijn.

foto aan zee, paardenfotografie

Ik geef jullie hier de volledige vrijheid in en ga er van uit dat jullie je paard het beste kunnen inschatten.

Twijfel je over de veiligheid? Dan verkies ik om gewoon op stal te blijven en in de omgeving foto's te maken, no stress!


2. Kledingkeuze

Wens je graag zelf op de foto te staan? Dan vind ik het belangrijk dat we even nadenken over de kledingkeuze. Ik hou er zelf van om het vrij neutraal te houden qua kleuren. Aardse tinten, zachte (pastel)kleuren, wit en neutrale kleuren hebben de voorkeur.


De dont's: fluo, felle kleuren, drukke prints (streepjes/ruiten/bolletjes), letters op kledij zijn ook steeds te vermijden, deze vragen enorm de aandacht op de foto!


Denk dus op voorhand na over jouw eigen outfit!

gouden uur, paardenfoto


3. Paard voorbereiden

Hoe wil je dat jouw paard op de foto gaat? Wil je graag je paard toiletteren? Wil je dotjes in de manen maken? Dat kan allemaal! Het is maar wat jij wil! Zie jij je paard niet vaak ingevlochten? Dan zou ik er voor opteren om de manen gewoon los te laten. Ga je vaak op wedstrijd of vind je het uitzicht van dotjes chiquer? Dan kan je zeker je paard invlechten!

blackfoto, zwarte achtergrond

Hier op voorhand over nadenken kan handig zijn zodat je niet op het moment van de shoot nog moet gaan invlechten. Zorg er ook voor (ja ook als je paard wit is) dat je paard steeds stof- en vlekvrij is. Babydoekjes kunnen hier goed bij helpen!


4. Paard trainen

Wens je op een bepaalde locatie foto's te nemen? Ga op voorhand al een paar keer met je paard op de locatie langs zodat je paard de locatie kent. Op het moment van de shoot zal hij/zij zich meer op zijn/haar gemak voelen waardoor er geen stress aan te pas komt.

Wens je een blackfotoshoot te doen? Dan is het altijd handig dat je je paard traint op het stilstaan. Bij een blackfotoshoot moet je paard een bepaalde tijd toch mooi kunnen blijven stil staan, train erop zodat dit vlot verloopt.

paard trainen, paardenfotoshoot

5. Hoofdstel en gerief poetsen

Welk gerief ga je gebruiken voor jouw paardenfotoshoot? Wens je een mooi lederen halster te gebruiken? Of heb je liever je hoofdstel omdat je hier net meer controle mee hebt? De keuze ligt bij jou. Uiteraard kan er tijdens de fotoshoot gewisseld worden. Maar zorg er dan zeker voor dat jouw gerief opgeblonken is zodat alles netjes op de foto staat.


Denk ook na over het touw dat aan je halster hangt... Welk kleur heeft die? Gebruik liever een zwart/bruin of neutraal kleur in plaats van een fel rood of fel blauw touw. Zo blijft alles één geheel.

paardenfotografie


6. Fotohalster

Wil je graag enkele foto's waar je paard los naast je staat? Ik beschik over dunne touwhalsters, ook wel fotohalsters genoemd. Deze kan makkelijk om de hals en de neus van je paard en is heel dun waardoor het wegwerken van dit touw in photoshop in 1 2 3 geklaard is. Zo lijkt het alsof je paard in vrijheid naast je staat. Let wel op: veiligheid staat boven alles. Is je paard nerveus? Dan hou ik het liever bij een halster of hoofdstel, tenzij we los in de wei kunnen fotograferen.

paardenfotografie

7. Aandacht van het paard vragen

Een goede paardenfotograaf let altijd op de oren van het paard. We leerden het vroeger allemaal op kamp wat de stand van de oren van het paard wil zeggen... Staan de oren naar achter? Dan wil dit zeggen dat je paard niet tevreden is met de situatie en geen aandacht geeft. Staan de oren van je paard spits naar voor? Dan wil dit zeggen dat je paard aandachtig en blij is!

paardenfotoshoot

We willen natuurlijk hebben dat de oortjes steeds naar voren zijn. Sommige paarden zijn hierin heel gemakkelijk en kunnen zo een modellencarrière starten. Andere paarden zijn van heel weinig onder de indruk waardoor de oren hun eigen leventje kunnen leiden.


Als fotograaf moeten we vaak alles uit de kast halen om de aandacht van het paard te vragen. Ik gebruik hiervoor vaak een app met paardengeluidjes. Hinnikende paarden geluidjes zorgen ervoor dat jouw paard even zijn aandacht bij ons legt. Vaak zijn ze onder de indruk van het geluid en blijven ze mooi staan om te poseren.


Werken de geluidjes niet? Dan proberen we iets anders; rinkelende sleutels, rommelende koekjesdoos, een plastiek zak, ...


Over koekjes gesproken... Het is altijd handig om een zakje met koekjes mee te nemen naar de locatie van de shoot! Vaak gebruik ik deze naar het einde toe om de knuffelfoto's te maken. Met de koekjes kan je ze dicht bij jou brengen en blijven ze makkelijker staan.

paardenfotografie, fries

8. Babydoekjes

Het gevolg van koekjes geven of gras eten met een bit in de mond resulteert vaak in een schuimmondje. Het is aangeraden om babydoekjes dichtbij de hand te hebben om de mond van je paard tussendoor schoon te houden.


9. Een extra persoon ter assistentie

We doen niet altijd wat we willen met onze viervoeters waardoor het handig kan zijn een extra persoon te hebben die af en toe helpt assisteren. Een extra paar handen is altijd mooi meegenomen en het zorgt er ook voor dat jij je volledig kan focussen op jezelf en je paard.

paardenfoto, paardenfotoshoot


10. Geduld

De beste tip die ik je kan geven is: heb geduld. Ook als je paard even niet wil meewerken. Het geeft geen zin om je druk te maken. Wees geduldig en zit er niet mee in als het even niet loopt zoals gepland. Ik heb ondertussen jaren ervaring met paarden en weet als geen ander dat het niet altijd van een leien dakje loopt. We nemen daarom ook altijd de tijd die we nodig hebben om tot het gewenste resultaat te komen.

communiefotoshoot

Dit waren mijn 10 tips om jouw paardenfotoshoot goed voor te bereiden en onvergetelijk te maken. Vond je dit een nuttige blog? Laat het even weten in de comments of geef deze blog een hartje!


Wens je meer info voor het boeken van een paardenfotoshoot? Klik hier even door, schrijf je in om de infobrochure te ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte!

Comments


bottom of page