top of page

Opleiding fotografie, is dit de moeite waard?

Ik krijg deze vraag heel vaak en dan wordt er ook specifiek gevraagd naar mijn ervaringen rond de opleiding fotografie te Syntra West.

 

Ik krijg heel vaak berichtjes met de vraag of ik meer uitleg kan geven over de opleiding fotografie te Syntra West. Ik heb deze namelijk zelf gevolgd en afgerond in 2014.

Ik kan dus wel mijn ervaring delen, maar weet dat de opleiding die ik toen gevolgd heb ondertussen al 7 jaar geleden is en er dus al heel wat kan veranderd zijn.


Als je het doet, moet je het goed doen


Ik koos om de één jarige dagopleiding fotografie te volgen. Aangezien dit mijn passie en hobby was wou ik me graag kwalitatief bijscholen. Het ging uiteraard om een investering, de opleiding zelf en het materiaal dat je nodig hebt kost toch wat centjes.

Had ik toen al plannen om van fotografie mijn job te maken? Neen, helemaal niet! Mijn bijberoep kwam er echter wél toen ik de opleiding aan het volgen was. Ik kreeg meer en meer de vraag van vrienden en kennissen om foto's te maken voor hen en ik wou het dan ook gewoon graag meteen officieel doen, dus vroeg ik mijn bijberoep aan.


Uiteindelijk maakte ik in 2020 de sprong om van mijn bijberoep mijn hoofdberoep te maken. Of ik dit had kunnen dromen? Helemaal niet!

alison becu, alisonbqphotography, fotograaf maldegem

Verschillende takken van de fotografie


Tijdens de opleiding kwam ik in contact met verschillende takken van de fotografie. Zo hadden we volgende modules: portret, product, sociale reportage en architectuur & landschap. Bij elk van deze modules kregen we opdrachten. Aangezien ik de voltijdse dagopleiding (4 dagen in de week) volgde kon ik merendeels van de opdrachten afwerken tijdens de lesuren zelf. Meestal was het zo dat we een voormiddag les kregen en in de namiddag konden we zelf aan het werk met eigen modellen. Uiteraard waren er bepaalde opdrachten die we enkel buiten de lesuren konden maken in functie van het (avond)licht of dergelijke.

alison becu, alisonbqphotography, paard, maldegem

Praktijkgerichte opleiding maar zéér sterk technisch onderbouwd


Voor mij was het toen de eerste keer dat ik in contact kwam met studiofotografie. Al snel bleek dat dit allemaal vrij technisch onderbouwd is en dat dit de basis is van de verdere uitbouw van je fotografie. Ik leerde werken met allerlei studioverlichtingen, leerde verschillende belichtingen gebruiken voor verschillende onderwerpen. Een brede waaier aan opdrachten kregen we hier dan ook telkens voorgeschoteld om te bewijzen dat je de techniek goed beheerste. Voor de vrije opdrachten kon je natuurlijk je eigen creativiteit de loop laten gaan door het zelf zo gek en mooi mogelijk in te vullen. Onderschat dus niet dat dit een zeer technische opleiding is waar anderzijds ook heel veel in de praktijk gebracht wordt.


Avondopleiding, is het combineerbaar?


Omdat ik toen nog geen vast werk had en ik dus nog een vrij flexibel rooster had koos ik er voor om meteen de intensieve dagopleiding te volgen. 1 jaar, 4 dagen in de week.

De avondopleiding bestond toen uit 3 jaren met telkens 2 avonden in de week les. Ondertussen is de opleiding helemaal omgevormd en weet ik dat de looptijd van de opleiding aangepast is. Informeer hier dus zelf zeker over hoe het tegenwoordig loopt. Na mijn opleiding fotografie deed ik nog een opleiding grafisch vormgeven in avondonderwijs. Ik gebruik dus even deze twee opleiding om met elkaar te vergelijken...

Uiteraard is het zo dat wanneer je kiest voor een avondopleiding dit nog na jouw eigen werkuren doorgaat. Heb je een druk gezinsleven, een drukke job overdag en nog heel wat andere activiteiten die plaatsvinden tijdens de week? Dan zal je het vermoedelijk onderschatten... Let op: afhankelijk van hoe de opleiding nu in elkaar zit moet je hier natuurlijk rekening mee houden! Het is niet zo dat je 'gewoon' maar even nog enkele uurtjes op de schoolbanken gaat gaan zitten en dat je verder niets hoeft te doen. Er komt meer bij kijken dat dit, dus onderschat het niet in combinatie met je dagdagelijks leven.


Ik wil echter niemand afschrikken om dit te gaan combineren met een vaste job, maar denk er wel eens goed over na dat je de touwtjes zelf in handen hebt. Syntra West biedt jouw de leerstof en tools aan, jij moet er uiteindelijk mee aan de slag gaan en het onderste uit de kan proberen halen.


Wil je dit écht heel graag? Dan is het uiteraard haalbaar! Maar dan zal je wellicht tijdelijk enkele andere zaken moeten 'opgeven' om dit te doen slagen.

alison becu, alisonbqphotography, paard, maldegem

Dien ik een extra cursus bedrijfsbeheer erbij te nemen?


In mijn tijd was het zo dat een cursus bedrijfsbeheer standaard in het lessenpakket zat. Ik weet niet of dit nu nog het geval is... Dus informeer ook even hoe dit nu in z'n werk gaat. Of het nuttig is om een extra cursus bedrijfsbeheer erbij te nemen? Ja, het kan nooit geen kwaad om zelf wat op de hoogte te zijn van alle regeltjes. Of het van levensnoodzakelijk belang is? Nee... Normaal is het zo als je een diploma hoger onderwijs hebt gehaald, je standaard je bedrijfsbeheer hebt behaalt. Het is natuurlijk altijd super handig als je zelf een beetje weet hoe alles in elkaar zit.


Een goede boekhouder is van levensbelang


Zoek een goede boekhouder die jou wegwijs maakt in het opstarten van je eigen zaak. Zorg dat je boekhouder geschoold is in jouw vakgebied zodat je boekhouder je goed kan ondersteunen in jouw vak. Zo zijn er een aantal regeltjes in de fotografiewereld waar een boekhouder rekening mee kan houden om het voor jou voordeliger te maken. Kies niet voor de goedkoopste boekhouder, maar investeer in ééntje die aansluit op jouw noden. Kies ééntje waarmee je een klik hebt en vooral ééntje die MEEdenkt met jouw bedrijf.

alison becu, alisonbqphotography, paard, maldegem

Moet ik een diploma fotografie op zak hebben om aan de slag te kunnen gaan?


Fotografie is een beroep waar geen vereisten voor nodig zijn in de zin van: je hebt niet persé een diploma nodig om hier mee aan de slag te kunnen gaan. Iedereen die wil kan dus in principe aan de slag gaan als fotograaf. MOET je dus een opleiding volgen om je te bewijzen? Nee. Is het aangeraden om je bij te scholen voor je hier professioneel mee aan de slag wil? JA!


Ik zie zoveel mensen voorbij komen die zichzelf fotograaf noemen. Je koopt de nieuwste camera, zet hem op automatische stand en huppakee, je kan jezelf fotograaf noemen. Echter in de praktijk zal je al héél snel tegen een muur aanlopen. Tegenwoordig is het zo makkelijk om een mooie foto met de smartphone te maken dat mensen niet snel nog beroep doen op een professionele fotograaf. Je moet als fotograaf dus écht wel in het oog springen en je mannetje staan om hier fulltime van te kunnen leven.


INVESTEER IN JEZELF


Volg opleidingen, volg workshops, volg mentoringen, leer je camera kennen, fotografeer op de manuele stand, zoek naar JOUW eigen stijl, wat is JOUW doel met je fotografie, specialiseer je in iets, zoek uit in WAAR jij goed in bent, ga geen strijd aan met je collega's maar met jezelf: probeer iedere dag te groeien en het beste van jezelf te geven. Bouw een deftig, technisch onderbouwd portfolio op en zoek hierin jouw eigen stijl. Schat jezelf naar waarde en durf te vragen wat jij waard bent.


FOTOGRAFIE IS NIET ALLEEN OP HET KNOPJE DUWEN


Had ik je al gezegd dat je als zelfstandige fotograaf meer doet dan alleen op het knopje duwen en dat dit misschien maar 10-20% is van je job? Daarnaast dien je nog te werken aan heel wat andere zaken; foto's selecteren, foto's nabewerken, galerijen voor klanten maken, mailings opvolgen, marketing marketing marketing, boekhouding bijhouden, administratie bijhouden, aanwezig zijn op sociale media, netwerken, klantenrelaties onderhouden, klanten ontvangen, gesprekken inplannen, blogs schrijven ;) , je website onderhouden en vernieuwen, jezelf bijscholen, je work/life balance onder controle houden, producten bestellen voor klanten, bestellingen opvolgen, infobrochures maken, en ga zo maar door.


Maak je dus geen illusies dat je merendeel van de tijd leuk en gezellig foto's maakt ;)

Je hebt meer skills en organisatorisch vermogen nodig dan dit alleen om er je beroep van te maken.

alison becu, alisonbqphotography, paard, maldegem

Nog meer vragen? Laat het mij gerust weten via info@alisonbq.beComments


bottom of page